background

Odzivi

29. 6., DNEVNIK

Je pesniško podjetje solventno?

Ljubljana - Festival Pranger je pravzaprav edini slovenski literarni festival, katerega koncept sloni na živi razpravi njegovih gostov, ki jih pretežno sestavljajo literarni kritiki, pesniki in prevajalci. Festival, katerega večji del poteka na različnih lokacijah v idilični Rogaški Slatini pa tudi v krajih bližnje okolice, svoj obstoj upravičuje zlasti s poudarjanjem neposrednega pogovora med akterji, ki soustvarjajo življenje literarnega polja, kar vodi do tega, da se na festivalu srečajo raznoliki poetološki pogledi in ustvarjalne filozofije ter so redno zastopani predstavniki skoraj vseh generacij.

Letošnji že osmi festival, ki se bo začel z jutrišnjo prvo kritiško razpravo, ponovno prinaša tri programske sklope: razprave kritikov o poeziji, prevajalsko delavnico in konceptualno okroglo mizo. Podporni in družabni del programa sestavljajo še literarno dogajanje za otroke ter literarna branja, ki na tovrstnih dogodkih pač ne morejo manjkati.

Članek v celoti (54 KB)

30. 6., DELO

Festival Pranger: pogovarjanje o poeziji iz oči v oči

8. festival Pranger se danes začenja v Rogaški Slatini in na Sladki Gori v Smoletovi gorci. Kaj imajo skupnega poezija nekaj manj kot ducat slovenskih pesnic in pesnikov, ekonomija in Danska? Pravzaprav nič, nekaj malega pa vseeno – na 8. festivalu Pranger, ki se danes začenja v Rogaški Slatini in na Sladki Gori v Smoletovi gorci.

Omenjene tri elemente bodo v eno poskušali do nedelje spraviti pesniki, kritiki in prevajalci poezije. Do nedelje bo potekal program, ki ga je kot gostja naselila Danska, 
v njenem imenu Mette Moestrup in Palle Sigsgaard (dodatno se bo letošnji festival poklonil največji danski pesnici, Inger Christensen, s hommageem, ki ga bo izvedla dobitnica Borštnikovega prstana Iva Zupančič, sicer članica Društva slovensko-danskega prijateljstva), med slovenskimi gosti so napovedani Bogomir Kovač, Marijan Dović, Nada Grošelj, Silvana Orel Kos in izbrane pesnice in pesniki Tina Kozin, Miljana Cunta, Anja Golob, Aleš Šteger, Boris A. Novak, Primož Čučnik, Ivo Svetina, Brane Senegačnik, Ivan Dobnik in Sergej Harlamov. Slovensko pesniško postavo je izbrala kritiška trojica Meta Kušar, Zoran Pevec in David Bandelj.

Članek v celoti (32 KB)

6. 7., Kozjansko.info

daljša reportaža Polone Bercko

Osmi festival Pranger na Kozjanskem in v Obsotelju združil slovensko in dansko poezijo (foto, video)
 
Kultura - Regionalno
Minuli konec tedna od 30. junija do 3. julija so občine Šmarje pri Jalšah, Rogaška Slatina in Rogatec gostile pesnike, kritike in prevajalce poezije na osmem festivalu pranger. Ob prangru, ki je v srednjem veku predstavljal sramotilni steber, so predstavili devet pesniških zbirk slovenskih pesnikov in pesnic.

Prispevek v celoti

 

Mlada kritika

NATEČAJ

Poezija in strah

Blaž Lukan

Meta Kušar