background

Novica Novaković

                                                                                        Foto: Jaka Fürst

Novica Novaković (1965) se je rodil v Ljubljani, kjer tudi živi in ustvarja. Diplomiral je na Pravni fakulteti v Ljubljani leta 1989. Je član Društva slovenskih pisateljev.

Pod vplivom francoskih nadrealistov sta v začetku 90-ih nastali prvi dve zbirki Raztegljiva tetovaža (nagrada Goran za mlade pesnike) in Fatamorgana ali kankan nekega klovna. Iz prebiranja ameriških pesnikov sta izšli Zapeljevanje in Brezglavi jezdeci, v katerih se je  naslonil na izročilo beatnikov in tradicijo dolgega verza. Prva je nekoliko bolj lirična, nagovarja žensko in jo skuša zapeljati, v drugi pa je že več angažiranosti in družbene kritike. Sledita dve zbirki s kratkimi, liričnimi pesmimi Majhne stvari in Rumena, zelena, modra, rjava, nato pa ponovno vrnitev k daljšemu verzu – konec leta 2015 je izšla najnovejša zbirka s pomenljivim naslovom XXI.

Ko zmanjka besed, se obrne in piše pesmi za otroke. Včasih je duhovit, včasih jih sili k razmišljanju, včasih jih preseneti, včasih prestraši, včasih pa jim ponudi kaj »nagravžnega«, kar jim je še posebej v veliko veselje. V slikanici Nekaj čisto pravih so pesmi o živalih, Stvor je daljša samostojna strašljiva pesnitev, zbirka Strašna biba pesmi šiba je duhovita in navihana, zbirka Kdo si upa pa je tako nagravžna, da se gnus in groza kar cedita iz nje.

Ali pa se zateče v rock in punkrock ter napiše kakšen song. Njegove pesmi so prevedene v več jezikov. Decembra 2015 je ob njegovem 50. rojstnem dnevu izšel izbor njegove poezije v eKnjigi z naslovom 50 The Best Of (vsaj za zdaj).
 

 

 

Mlada kritika

NATEČAJ

Poezija in strah

Blaž Lukan

Meta Kušar